Bonne arrivee!

Door: Esly

Blijf op de hoogte en volg Esly

05 Januari 2006 | Benin, Cotonou

Bonjour!

Ik zit nu in een klein en nogal vaag internet café in Cotonou. Het toetsenbord is anders dan thuis, dus mocht iets onbegrijpelijk zijn, dan weten jullie waar het aan ligt!

Cotonou is een grote stad en eigenlijk best vies. Het verkeer valt me erg mee, veel brommers, de zemidjans. Maar weinig auto's dus dat is te doen. Had veel meer chaos verwacht. De zem is hét vervoersmiddel hier, en voor mij best goed. Geen wagenziekte op een zem! Soms sta ik wel doodsangsten uit, maar het went...
Mijn gastfamilie is leuk maar erg ingewikkeld. Er zijn twee meiden van mijn leeftijd en een heel stel tantes, nichtjes, zussen, oma's enzovoorts. Er zijn twee peuters en die vinden mij wel erg interessant. Ik heb ze een blikje met kleurpotloden gegeven en daar kun je echt van alles mee. Behalve kleuren... Maar ze vinden het erg leuk. De familie spreekt nauwelijks Engels dus ik ben wel gedwongen Frans te spreken... Maandag begint de cursus dus ik hoop dat het dan makkelijker wordt. Overigens klopt het wel dat sommigen niet te verstaan zijn. En niet alleen voor mij!

Cotonou is wel een typisch Afrikaanse stad zoals je je dat voorstelt. Veel zandwegen, kippen, brommers, erg kleurrijk, open huizen en vrouwen met enorme manden op het hoofd. Als blanke val je hier wel op. Ik hoor voortdurend Yovo Yovo (blanke) als ik ergens loop.
Het huis van mijn familie is ook zeer Afrikaans. Een binnenplaats waar de hele familie omheen leeft. De wc ziet er wel net zo uit als bij ons, maar is van hout. Doortrekken hoeft niet, er gaat een deksel op. Een douche is er ook niet, wel een hokje waar je met een grote emmer water en een bakje je eigen douche kunt creëren (hierbij bevestig ik mijn reservering voor het bad in Veeningen voor 28 mei!)

Tot zover voor nu, ik heb niet zoveel tijd meer. Foto's volgen later, vrees dat deze computer dat niet overleeft!

Veel liefs uit een warm Cotonou!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Bonjour!

At this moment I am in a small and pretty vague internet cafe in Cotonou.This keybord is different from normal, so when words are strange, that's why!
Cotonou is a big and dirty city. The traffic is okay for me, only a few cars but a lot of mopets, les Zemidan. I expected much more chaos. The zem is the main way of transport here good for me, no carsickness! but sometimes i am reqlly scared...
My family is very nice. But also very complicated. There are two girls of my age and lots of nieces, aunts, grandmothers, children and so on. There are two little kids who are very interested in me. I gave them some drawing pencils and they can do a lot with it, except drawing. But they like it! my family does not speak a lot of english so I have to practise my french. I hope it will be better when my frech course starts on Monday. By the way, it is right that it is impossible to understand some people.

Cotonou is a typical Afdrican city. Really whqt you imagine. Colourfull, lots of mopeds, chicken and women with baskets on their heads. Most roads are sandy. As a white person, you are something special. I hear Yovo Yovo (a white a white) all the time.
My families house is also very Africqn, with an open court where everyone is living. The toilet looks like ours, ut is made of wood. There is a cover to close it. There is no shower at all, we use a bucket of water and splash it over your body. But it works!
This is it for now. I don't have much time. I will try to upload pictures later because I a, afraid this computer will not survive the upload..

Love from a hot cotonou

• 05 Januari 2006 - 17:20

Geertje & Theo:

Lieve Esly,

Fijn wat van je te horen. Dat over het toetsenbord is een goeie, als ik fouten typ ga ik hetzelfde excuus gebruiken.!! Hartstikke goed dat je in een echt afrikaanse familie bent beland. Zo kan je de cultuur leren kennen. Ik hoop wel dat je de hele familie snel uit elkaar kunt houden, het staat zo slordig als je de verkeerde oma noemt... Daarmee maak je als Yovo geen vrienden. Wees voorzichtig............
    ..........................met de computers, en geniet van de douche.
    Liefs uit een heel koud Veeningen.

• 05 Januari 2006 - 19:30

Stef:

Ons Esly is er! Eigenlijk mag ik dat helemaal niet zeggen, want dat is een Brabantse uitdrukking, en daar komt Esly nauwelijks.
    Maar ik was wel blij om 2 dagen na vertrek dit bericht te kunnen lezen. Al een hoop 1e indrukken. je bent duidelijk ver weg van NL, m et houten toiletten, brommertjes als hoofdvervoersmiddel, grote in 1e instantie wat ondefinieerbare families, zandwegen en beperkte (andere) sanitaire voorzieningen. Dat zal dus wel even wennen worden. Ik ben ook wel benieuwd wat je van het eten vindt daar. moet ik al een potje sambal opsturen?
    Ik kijk uit naar de volgende update. Liefs uit het evenkoude Amsterdam (nog een paar weken)
    Stef

• 06 Januari 2006 - 10:11

Anouk Jans:

Je weet vast niet wie ik ben nou ik ben het nichtje van stef en logeer bij Bea en Johan. keileuke site. maar gaat dat poppetje niet heel snel heen en weer als je met het vliegtuig vliegdt of zet je dat poppetje daarna pas weer op je plaats waneer je er dus al bent?
    verder nog heel veel geluk met je site.

groetjes Anouk Jans

• 06 Januari 2006 - 10:40

Marlies:

Hoi!
    Goed te horen da je veilig aangekomen bent. Raar idee: ik typ dit met half bevroren handen en jij zit daar in de hitte..
    Leuk om de eerste indrukken te horen. Het klinkt als een echt veldonderzoek met participerende observatie. Komt de studie toch nog van pas!
    Heel veel plezier en ik hoop snel weer van je te horen.

• 07 Januari 2006 - 09:28

Stella:

Hoi!
    Blij dat je goed bent aangekomen, we houden hier allemaal je site in de gaten omdat we toch aardig nieuwsgierig zijn wat jou daar bezig houdt...
    Het enige waar wij nu toch echt wel benieuwd naar zijn is wat doen die kinderen met de kleur potloden... Zeer benieuwd!!!
    We horen het wel weer!!
    Groetjes

• 09 Januari 2006 - 15:29

Marijna:

Hoi Esly
    Ik denk dat je me nog wel kent van eerder toen je nog bij je oma op de Belt logeerde. Mijn man Egbert was zaterdag nog even bij je ouders om bij het huis te kijken en toen tipte je moeder hem met deze site. Heel leuk maar best wel spannend in zo'n ver vreemd land maar wel heel bijzonder we wensen je een fijne tijd daar.Ik zal op de Belt ook over jou vertellen en ik weet zeker dat opa dan zegt doe haar de groeten dus bijdeze alvast de groeten van ons allemaal

• 09 Januari 2006 - 20:23

Geertje & Theo:

Ha dametje,
    Parlez vous Benin?? Of ben je vandaag niet begonnen met je taalcursus. Hoe bevalt het leven in de zon. Ben je al een beetje in de familie opgenomen, en ken je allen bij naam. Tja, we hebben een heleboel vragen, maar we zullen ze (nog) niet allemaal stellen. We gaan er van uit dat je het druk hebt, en dat je veel nieuwe en bijzondere indrukken te verwerken hebt. We hopen dat je binnenkort een keer wat foto's op je weblog kan plaatsen zodat wij in de vrieskou een klein beetje met je mee kunnen zweten.
    Greetzzzzz

• 10 Januari 2006 - 10:44

Marije:

He Esly! Welkom in Benin! Lek om je website even te lezen! Ik ben ook via TA hier, woon in Calavi, maar morgen gaan wij uit eten in Cotonou, zin om mee te gaan? Lijkt ons erg gezellig! Eventueel kan je me bellen op 97126634. à bientôt!

• 12 Januari 2006 - 10:45

Panthegron:

Hallo Esly,
    Bedankt voor je berichten. Zo blijven wij op de hoogte. Op 13 februari vergaderen wij zonder jou! Kom gezond terug. tot later.
    Bestuur Panthegron, RUG.